Yllättäviä kulinaristisia nautintoja
Täydellistä simpukkapastaa - spaghetti allo scoglio foliorasiassa |
Loma Apuliassa jatkaa kulumistaan, ja tänään saimme onneksi
taas nauttia syyskuun polttavasta auringosta. Pilvet kyllä kiersivät sitkeästi
taivaanrannassa, mutta pysyttelivät tarpeeksi kaukana auringosta tai sulivat
pois ennen sen eteen saapumistaan. Kukahan selittäisi, miksi moinen ilmiö ei
tapahdu koskaan Suomessa, päinvastoin; jos yksikin pilvi ilmaantuu taivaalle,
se parkkeeraa takuuvarmasti peittämään auringon.
Aamulla herätessä yllätys oli iloinen, kun aurinko paistoi
siniseltä taivaalta eilisen rankkasateen ja synkkien pilvien jälkeen. Siinä
muuten toinen sääilmiö, joka Suomessa tapahtuu vain kovin harvoin. Kun
ukkosrintamat ja syyssateet saapuvat, aurinkoisen sään tai ainakin
hellelukemien todennäköisyys laskee saman tien lähes nollaan.
Silti tämän päivän iloisin yllätys liittyi ruokaan.
Siksi suorastaan vihaistuin, kun mieheni tänään kiikutti
lomakylän lounasruokalasta foliorasiassa uutta annosta spaghetti alle vongoleita pyytämäni munakoisovuoan sijasta. Olimme
tulleet kiljuvan nälkäisinä rannalta ja huomanneet, että ruuaksi varaamamme
pikaruokapasta olikin jo päätynyt parempiin eli appivanhempieni suihin, ja
mieheni läksi kiireen vilkkaa hankkimaan pesueelleen sapuskaa. Foliorasia ei herättänyt suuria odotuksia
edessä olevasta ruokailuhetkestä, ja spaghetti näyttikin aivan yhtä mitättömän
makuiselta kuin eilinen ravintolapasta. Niinkö taas joutuisin syömään turhia
hiilihydraatteja ilman, että kaupan päälle tulisi edes sanottavaa
makunautintoa?
Väärässä olin. Jo ensimmäinen haarukallinen osoitti, että
tulossa oli makunystyröitä hivelevä ruokailukokemus. Kaikki oli kohdallaan:
spaghetti sopivasti al dente, simpukat
oikeaan pisteeseen kypsennettyjä ja rapsakanpehmeitä, ja mikä tärkeintä,
kastike oli ehkä maukkainta simpukkakastiketta mitä olin koskaan maistanut.
Persilja maistui hyvin muttei liikaa, suolaa oli riittävästi ja muukin
maustaminen kohdallaan. Mieheni annos spaghetti
allo scoglio eli simpukoiden lisäksi mustekalaa ja katkarapuja sisältävä
pasta ei jäänyt maussa tippaakaan
jälkeen, ja lopuksi päädyimme syömään molemmat annokset puoliksi. Kaksi keskikokoista
foliovuokaa tyhjeni nopeasti, ja pohjalle jääneet liemet oli vielä pakko
pyyhkäistä leivällä suuhun.
Samalla ymmärsin, että italialaisen ruuan lihottavin osa ei
sittenkään ole paljon parjattu pasta, vaan sen liian maukkaat kastikkeet.
Lautasen pyyhkiminen kastikkeesta puhtaaksi leivällä eli scarpetan tekeminen vaatii leipäpalan tai pari, ja siitä ne
ylimääräiset kalorit salakavalasti hiipivät mukaan ateriaan.
Jouduin nöyrästi pyytämään mieheltäni anteeksi suuttumustani
väärästä ruokavalinnasta ja suorastaan kiittämään häntä siitä. Ilman sitä
kaikkien aikojen simpukkapastaelämys olisi jäänyt väliin. Mieheni toki koetti
muistuttaa, että omien oppieni mukaan liian hyvää ravintolaruokaa ei ole olemassakaan,
pelkästään taitavaa natriumglutamaatin käyttöä, mutta tällä kertaa halusin
unohtaa moisen makuelämyksenpilaajan. Haluan hyväuskoisesti ajatella, että täydellisen
simpukkapastan maku tuli puhtaista ja tuoreista raaka-aineista ja taitavasta
mausteiden käytöstä, ja sillä hyvä. Totuus voi tietenkin olla toisenlainen,
mutta saanhan tämän kerran nautiskella ilman tietoisuutta siitä, miten laajasti
ja peruuttamattomasti aito, oikea ja puhdas ruokakulttuuri on hävinnyt
lisäaineiden, puolivalmisteiden ja tehotuotannon alle? Voihan vielä tänäkin
päivänä olla mahdollista, että hyvä maku on peräisin raaka-aineista itsestään
eikä terveydelle haitallisista maunvahvistajista?
Jos unohdetaan hetkeksi natriumglutamaatti ja muut ilkeät
puhtaan ruuan pilaajat, niin mitä tästä kaikesta opimme? Ainakin sen, että ei
koskaan tiedä, minkä kulman takana onni (tai täydellinen simpukkapasta)
odottaa. Toinen opetus on, että ei koskaan pitäisi suin päin suutahtaa toisen
virheestä, vaan ensimmäisenä muistaa arvostaa vilpitöntä yritystä, varsinkin
jos tekijän tarkoitus on ollut tehdä palvelus eikä tahallaan kiusata. Ennen
kaikkea ensin pitäisi katsoa, seuraako virheestä sittenkin jotakin hyvää. Monet
hyvät oivallukset ja parhaimmat elämykset kun syntyvät siitä, että asiat eivät
olekaan menneet niin, kuin on etukäteen ajatellut niiden menevän.
Kolmas opetus on oikeastaan vahvistus vanhalle tiedolle:
Italiassa on melkein mahdotonta saada eteensä huonoa ruokaa. On vain hyvää
ruokaa ja erinomaista ruokaa. Epämääräisinkin ravintolantapainen tai vähiten
houkutteleva foliorasia voi kätkeä sisäänsä huippuluokan gourmet-elämyksen.
Mitä kauemmaksi turistikeskuksista mennään, sitä todennäköisemmin tämä pitää
paikkaansa.
Italialaisen ruuan ylivoiman
huomaa erityisen selvästi autoillessa Suomen ja Italian välillä. Yritämme aina
suunnitella matkamme siten, että mahdollisimman moni ruoka-aika osuisi Italian
puolelle. Saksalaisten huoltoasemien tai tienvarsiravintoloiden sapuskat kun
ovat – anteeksi vain saksalainen ruokaperinne – sanoinkuvaamattoman huonoja.
Varsinkin, kun niitä vertaa mihin tahansa italialaisen bensagrillin ruokiin.
Suomeen päin mentäessä Autogrillit ovat paikkoja, joissa sanomme taas vähäksi
aikaa jäähyväiset hyvälle ruualle – ja yllätyksellisille kulinaristisille
nautinnoille.
Lopuksi kuva koirastamme, joka lomallaan ottaa kaiken irti
rentoutumisesta:
Spiaggia
Lunga-lomakylä on nelijalkaisille hyvä lomakohde, sillä niillä on vapaa
pääsy kaikkialle, niin rannalle, ravintolaan kuin baareihinkin. Ainoa paikka,
johon omaehtoisesti en koiraa ota mukaan, on illan animazione eli ohjattu viihdeilta musiikkeineen, visoineen ja
sketseineen. Stereot pauhaavat niin kovalla, että rauhallisuudesta pitävät
kaksijalkaisetkin joutuvat lähes pois tolaltaan, puhumattakaan nelijalkaisista.
Babydancen desibelitaso, josta siitäkin olen jo aiemmassa kirjoituksessa
valittanut, ei ole animazionen korvienrääkkäyksen
rinnalla mitään.
Ymmärrän yhä paremmin Suomessa lomailleita italialaisia
ystäviämme, jotka kiinnittivät kovasti huomiota kaikkialla vallitsevaan
hiljaisuuteen. Jos lomat on tottunut viettämään il villaggiossa eli lomakylässä, ei ole mikään ihme, että jopa
kehä-I:n vieressä tuntuu hiljaiselta, puhumattakaan itä-suomalaisesta
järvimaisemasta. Jokaisella on tietysti oma tapansa lomalla rentoutumiseen,
mutta äkkiseltään on vaikea kuvitella, miten rentoutuminen onnistuu ajatukset
katkovassa metelissä. Tai ehkä kyse onkin vain (huonosta) tottumuksesta: kerran
meteliin totuttua siihen tottuu ja turtuu, eikä enää osaakaan olla hiljaa ja
kuunnella pelkkiä omia ajatuksia. Hiljaisuudessa eläminen on yllättävän vaikea
taito.
Kommentit
Lähetä kommentti