Unettoman teenjuojan mysteeri: kupillinen espressoa ja buona notte!

Italialainen yömyssy.
Italiassa on mielenkiintoisia sanontoja kahviin liittyen. Kuten tämä mukailtu versio: ensin ruoka, sitten kahvi, sen jälkeen tupakka - ja sitten kutsuukin vessa. Erityisen tehokkaana suolentyhjentäjänä pidetään aamucappuccinoa eli maitovaahtokahvia, jota tosin hyvin harvat italialaiset juovat lounaan päätteeksi tai ylipäätään muulloin kuin aamulla. Cappuccinon juominen aamiaisajan ulkopuolella on turistien hommaa.

En suostu valottamaan omakohtaisia kokemuksia edellä mainitun sanonnan paikkaansapitävyydestä, eikä minulla niitä oikeastaan olekaan, enhän tupakoi. Sen voin sanoa, että cappuccinon tai espresson juomisen jälkeen suolistossa usein juilii sen merkkinä, että ruuansulatukseen on tullut eloa.Itse tosin epäilen, että kyse on ihan normaalista aterian jälkeisestä prosessista, ja kahvinjuominen ei siihen liity mitenkään. Varsinkin kun ottaa huomioon, että diureettinen kahvi itse asiassa kovettaa suolistossa matkaavaa tavaraa poistamalla siitä nestettä.

Toinen kahviin liityvä italialainen omituisuus on se, että tätä kofeiinipommia todella juodaan pitkin päivää, myös silloin, kun suuri osa suomalaisista karttaa kahvinjuontia epämiellyttävien yöllisten seurausten pelossa (enkä nyt puhu vessahommista):

Iltamyöhällä eli vielä klo 20, 21 tai jopa 22 aikaan nautitun illallisen jälkeen.

Niinhän me suomalaisetkin teemme, mutta laimeampana suomalaisena versiona, cafè americanona, emmekä todellakaan viimeiseksi illalla unen saantia häiritsemään. Italialaiset sen sijaan ryystävät vahvaa espressoaan tämän tästä, eikä 5-6 kuppia päivässä ole yhtään harvinaista. Espresso on tuju juoma, mutta loppujen lopuksi ei kuitenkaan sen tujumpi kuin suomalainen kahvi: espressoa juodaan alle puoli desiä kerrallaan,  ja määrässä on yhtä paljon kofeiinia kuin peruskahvikupillisessa (1,25 dl).Tosin maku on huomattavasti vahvempi, suomalaiseen makuun jopa liian vahva.

Iltakahvijuontia en voi ymmärtää. Jos itse erehdyn nauttimaan espressoa (tai vääräoppisesti cappuccinoa) kello viiden jälkeen iltapäivällä, on taattua että illalla pyöritään sängyssä ja pitkään. Taidan olla muutenkin keskivertoa herkkäunisempi, mutta kahvin aiheuttama unen karkaaminen on erityisen ärsyttävää, onhan se täysin omaa tyhmyyttä. Kukaan ei pakota juomaan kahvia illalla.

Asiassa on se jännittävä puoli, että kun noin kymmenen vuotta opettelin mieheni innoittamana juomaan espressoa (tai siis caffèeta, kuten italialaiset kahvia oikeasti kutsuvat, espresso on pelkkä ulkomaalaisten keksimä nimitys), parin vuoden ajan opinkin sitä juomaan pari kolme kuppia päivässä - myös illalla. En vain muista, että minkään sortin uniongelmia olisi seurannut, mutta enpä tosin uniasioita sen kummemmin pohtinutkaan. Ehkä caffè valvotti, mutta asiaan ei edes kiinnittänyt huomiota, kun valvoin ja nukuin muutenkin miten sattui. Ei tarvinnut miettiä, mihin aikaan lapsi nukkuu ja herää eli mitkä ovat oman unen reunaehdot ja rajat.

Nyt, kun takana on lapsensaantia seurannut parin vuoden krooninen huonounisuus, jokainen tekijä joka potentiaalisesti saattaa haitata yöunta, sitä todennäköisesti myös haittaa. Varsinkin kahvi! Viimeksi harrastin sängyssä pyörimistä vain parisen viikkoa sitten liian myöhään juodun iltapäiväcappuccinon takia, eli päätä tulee yhä hakattua seinään aina välillä.

 Mieheni, appivanhempani ja kaikki tuntemani italialaiset ystävät ja tutut sen sijaan juovat epressoa illalla viimeiseksi, eikä kukaan valita että yöuni häiriintyisi. Mysteeristä. Voisin melkein tuntea katkeruutta, mutta onneksi olen sen verran intohimoton kahvinjuoja, että iltakahvien sopimattomuus ei mielenrauhaani läikytä suuntaan eikä toiseen. 

Mieluummin nautin iltaisin - ja aamulla ja päivälläkin - teetä. Elin pitkään siinä harhaluulossa, että vihreä tee ei sisältäisi kofeiinia, ja oma yömyssyni olikin vuosikaudet puolen litran kuppi vihreää teetä. Vasta viime kesänä tajusin asian oikean laidan: vihreässä teessä on kuin onkin kofeiinia, ja vielä ihan kohtalaisesti eli laadusta riippuen 8-30 mg / kupillinen. Puolessa litrassa saattaa siis olla jopa yli 100 mg kofeiinia eli hyvinkin saman verran kuin espressokupillisessa!

Ei liene sattumaa, että viime kesästä lähtien nukkumisvaikeuteni ovat selvästi vähentyneet. Pistin aina ennen lapsen tuhinan ja yöääntelyn aiheuttaman heräilyn herkkäunisuuden piikkiin, mutta nyt nukun usein kuin tukki silloinkin, kun lapsi yöllä kömpii omasta huoneestaan keskellemme ja tarttuu käteeni. En välttämätä enää herää edes siihen, jos mies käy yöllä vessassa tai tulee pikkutunneilla pelikoneensa äärestä nukkumaan. Minulle se on jotakin täysin ennenkuulumatonta.

Nykyinen iltajuomani on valkoinen tee, joka teelaaduista sisältää kaikkein vähiten kofeiinia. Jonkin verran sitä siinäkin on, joten muistan pitää määrän kohtuudessa. Puolen litran iltajuoma ei nyt muutenkaan ollut kovin järkevää, sillä siitä seurasi vielä yksi yönunia haittaava seikka lisää. Italialaista kahvisanontaa edelleen vähän muokkaillen: ensin iltapala, sitten puoli litraa teetä, sen jälkeen pari tuntia sängyssä pyörimistä ja kun uni vihdoin suvaitsi tulla - sitten kutsuikin vessa!








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leivinuunin lämmitys - miksi se on niin vaikeaa eikä tuli syty?

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Hiiriperhe vintillä ja rotanruumis seinässä - elämämme luontokappaleiden kanssa

Savusauna, raskaus ja häkämyrkytys: ainekset pahimpaan painajaiseeni

Hetkiä jolloin kaikki pysähtyy