Pelkotiloja ja pizzaelämyksiä Dolomiiteilla
Maisemia pelottavalta vuoristotieltä. |
Terveisiä Autostrada del Solelta! Nimensä mukaisesti tie on tällä hetkellä erittäin aurinkoinen. Lämpömittari näyttää 41,5 astetta.
Teemme matkaa kohti Roomaa kiitettävällä vauhdilla ottaen huomioon, että tänään
starttaa italialainen lomakausi ja noin viisi miljoonaa italialaista ja
saksalaista kesäturistia on tien päällä.
Dolomiittien jylhät maisemat ovat jo
aikaa sitten jääneet taa ja muuttuneet toscanalaiseksi ja umbrialaiseksi
kumpuilevaksi (auringonkukka)pelto-lehtipuumetsämaisemaksi. Vielä aamulla
harjoitimme ylä- ja alamäkitreeniä kävelemällä viimeisen parin kilometrin
patikointipolkureitin miellyttävän viileässä vuoristometsässä, mutta tässä
kuumuudessa ajatuskin moisesta hikoiluttaa.
Kolmen päivän oleskelu
vuoristomaisemissa oli sykähdyttävä kokemus, jonka varmasti haluan kokea vielä
uudelleen. Se opetti myös erään
kiintoisan ja ennen piilommassa pysyneen luonteenpiirteen itsestäni:
Jyrkkää metsäistä ylämäkeä noustessa
se kuitenkin iski, suoranainen fobia. Vain muutaman metrin levyinen tie erotti
minut lähes pystysuorasta pudotuksesta alhaalla virtaavaan vuoristojokeen, eikä
välissä ollut minkäänlaista aidanpoikasta. Painauduin kävelemään tien
vastakkaiseen laitaan niin tiiviisti kuin kykenin. Jalkani
olivat alkaneet täristä. Heikotti. Pyörrytti. Hengästyin kuin olisin juossut
puolimaratonia, vaikka olin jännityksestä aivan paikoillani. Tuntui kuin olisin
ollut jatkuvassa vaarassa liukua kohti jyrkännettä ja pudota, vaikka kaiken
järjen mukaan seisoin aivan tukevasti painautuneena vieressäni edelleen
ylöspäin kohoavaan metsämättääseen. Jos uskaltauduin katsomaan alaspäin,
vatsani teki kuperkeikan.
Pelkäsin hullun lailla myös mieheni,
lapseni ja koirani putoavan hetkenä minä hyvänsä alas jokeen, ja vaadin
heitäkin siirtymään mahdollisimman kauas jyrkänteen reunasta. Mieheni
huulenheitto pelolleni ei huvittanut ei sitten yhtään. Koiran kirmaaminen
haistelemaan reunan ruohomättäitä aiheutti spontaanin säikähdyshuudon ja koiran välittömän
kytkemisen takaisin hihnaan.
Edellisen päivän kävelyltä. Vasemmalla näkyvä pudotus ei vielä pelottanut. |
Tein kaikkeni nauttiakseni
ainutlaatuisesta iltakävelystä, mutta ei siitä oikein mitään tullut. Kävelimme
tietä ylöspäin jokusen sata metriä ja pysähdyimme turvallisen matkan päähän
tien reunasta puunrungolle keräämään voimia. Alkukantainen pelkääminen kun on
totta vie uuvuttavaa! Alaspäin oli helpompi mennä, koska koko ajan mentiin –
no, alaspäin. Siinä sivussa yritin selittää lapselleni, että
vuoristometsäpoluissa ei ihan totta ole mitään pelättävää oikeasti, etten vain
tulisi siirtäneeksi fobiaani eteenpäin.
Esimakua korkean paikan
pelkotiloistani saatiin jo aiemmin. Kuten viime blogikirjoituksessa mainitsin,
loppumatka Nova Levanteen ei sujunut aivan ongelmitta. Kun määränpäähän oli 15
kilometriä ja kello kävi yhdeksää illalla, matkamme tyssäsi tunnelin suulle
muodostuneeseen ruuhkaan. Tulipalo tunnelissa, joku kertoi. Takana oli 12
tuntia matkantekoa, edellisestä pysähdyksestä oli yli kolme tuntia ja illallinen oli
vielä syömättä eli nälkä oli kaikilla kova. Siinä tilanteessa ei tehnyt mieli
jäädä odottelemaan tulipalon sammumista ja liikennesuman purkautumista, vaan
käännyimme etsimään kiertotietä määränpäähän.
Ihan vinkkinä voin sanoa, että
vuoristomaisemissa EI kannata lähteä etsimään kiertoteitä. Siellä on olemassa
vain yksi kunnolla tehty, tunnelein vuoristot halkova tie. Toinen vaihtoehto on
ylittää vuoret, mikä tarkoittaa armotonta sik-sak -ajamista, kapeita, juuri ja
juuri asfaltoituja tienpahasia. Juuri sellaisia, joista puuttuvat suoja-aidat
ja takana avautuu suora pudotus ties minne. Katuvaloista voi vain haaveilla.
Sellaiselle tielle me lähdimme
säkkipimeässä kello puoli kymmenen illalla, nälkäisinä, väsyneinä ja
epätietoisina määränpäästä. Navigaattori kadotti ymmärrettävästi paikantajunsa
jo muutaman mutkan jälkeen, ja koko ajan tie muuttui kapeammaksi ja
mutkikkaammaksi. Paikallinen, jolta pysähdyimme kysymään tietä, katsoi meitä ja
suomalaista rekisterikilpeä hitaasti ja epäilevästi. Kyllä, Nova Levanteen
pääsee myös kiertotietä, mutta tiedättehän, että se on sellainen pieni ja huono
tie, bruttissima strada.
Kun olimme hurruutelleet ylöspäin viisi
kilometriä kahdessakymmenessä minuutissa ja noin 12 kilometriä olisi ollut
vielä edessä, tie muuttui äkisti vieläkin kapeammaksi ja huonokuntoisemmaksi
kuin aiemmin. Siinä vaiheessa tie myös haarautui kahdeksi emmekä olleet täysin
varmoja, kumpi oli se oikea.
Seurasi elämäni pelottavin
u-käännös, jota onneksi en joutunut tekemään itse. Löysimme tienpahasen
laidalta juuri autonmittaisen, kääntymiseen juuri ja juuri sopivan levennyksen, mutta kuten arvattua, suoja-aitoja
ei taaskaan ollut mailla halmeilla. Tarrasin kaksin käsin kiinni penkkiin ja
rukoilin miestäni olemaan peruuttamatta liian pitkälle – saatoin jo kuvitella,
miten hiekka allamme olisi alkanut valua ja viedä meitä kohti pelottavia
syvyyksiä…
Pelkääjänpaikalla istuminen ei koskaan ennen ollut tuntunut yhtä
konkreettiselta.
Auto saatiin turvallisesti
käännettyä ja alkoi alaspäin huristelu. Sillä välin kun seikkailimme pikku
vuoristoteillä, tulipalo – jos sellaista oli ylipäätään ollut – oli saatu
sammutettua ja pääsimme esteettömästi päämääräämme kunnollista, leveää ja ennen
kaikkea aidattua autotietä pitkin.
Hotelli Tyrol Nova Levantessa
osoittautui nappivalinnaksi, samoin kuin koko kylä. Siellä oli kaikki, mitä
(vuoristo)lomalta toivoa saattaa: perinteisiä alppityylisiä rakennuksia,
huikeita maisemia, alppiniittyjä, opastettuja patikointireittejä runsain
mitoin, pari kivaa pikku kauppaa, hyvin varustettu ruokakauppa ja ennen kaikkea
hyvää ravintolaruokaa. Viimeksi mainitusta piti huolen hotellimme
alakerrassa sijaitseva pizzeria-ristorante.
Nova Levanten pääkatua. |
Nova Levante patikointipolulta nähtynä. Huomaa kirkko ja sen kellot, niistä tulee juttua tulevissa blogikirjoituksissa! |
Näkymä hotellin parvekkeelta. Pimeällä näkymään saattoi lisätä tähtitaivaan lukemattomine tähtineen... |
En liioittele yhtään sanoessani,
että en ole missään syönyt yhtä hyvää pizzaa kuin hotellissamme. Yleensä sanon aina, että mikään
ei voita yksinkertaista margherita-pizzaa, mutta Tyrolissa käsitys sai huutia.
Ensimmäisenä iltana uskaltauduin valitsemaan pizza porcinin, eli
herkkutatti-persiljia-parmesaanipizzan mozzarella di bufalalalla. Makunautinto
oli sanoin kuvaamattoman erinomainen, joten en siis edes yritä sitä kuvailla.
Kuva puhukoon edes osittain puolestaan.
Mieheni sieni-metsäkaurissalamipizza oli myös todella
herkullinen.
Seuraavana iltana emme edes
harkinneet illastavamme muualla. Pizza funghi herkkusienillä, kanttarelleilla,
herkkutateilla ja bufalamozzarellalla oli taas jotakin kaikkien muiden
pizzaelämysten yläpuolella olevaa.
Mieheni mausteinen salamipizza oli myös
muuksi kuin margheritapizzaksi oikein maukas.
Vertailun vuoksi mainittakoon, että
maistoin myös tavallista margheritapizzaa, jota lapsemme söi ensimmäisenä
iltana. Se oli myös erinomaista, mikä lopullisesti vahvisti käsityksen siitä,
että luultavasti maailman paras pizzapaikka on löytynyt. Jos satutte joskus
ajamaan Nova Levantessa ja pidätte pizzoista, suosittelen Tyrolia erittäin lämpimästi!
Pizzamässäilyiden päätteeksi sopi
mainiosti uusi drinkkituttavuuteni, Hugo. Liekö lomatunnelmalla ja raittiilla
vuoristoilmalla osuutensa, mutta myös drinkkirintamalla luulen törmänneeni
tähän asti parhaimpaan yksilöön.
Mineraalivettä, kuohuviiniä, Sambuco-likööriä,
mintunlehtiä ja sitruunaviipaleita. Raikas, sopivan makea mutta ei liikaa,
suorastaan dissetante eli janoa
tyydyttävä juoma. Ja mikä ehkä parasta, auttaa ruuansulatuksessa. Juoma täytyy
ehdottomasti ottaa käyttöön heti nyt tulevina päivinä anoppilan
pasta-pihvikarkeloissa. Jo tänä iltana sille voisi olla tarvetta, sillä kun
kohtapuoliin juuri sopivasti illallisaikaan saavumme perille Roomaan, on pöytä
takuuvarmasti jo valmiiksi katettu mitä erilaisimmilla lempiruuillamme - ja jättipihveillä.
Onneksi Dolomiiteillä tuli käveltyä
runsaasti. Ainakin ensimmäisinä Rooman-päivinä ruokahalua siis riittää!
Täällä 25 astetta ja tuntu rannalla jo tosi kuumalta. Mahtavia elämyksiä näkyy olevan, joten eiköhän sitä kuumuuden kanssa pärjää.
VastaaPoistaTerveisiä Vuorenjuurelta.
Oho, onpa Helsingissäkin lämmintä, mukavan kuuloinen lämpötila. Täällä Roomassa 39 astetta...lähikauppareissu kumminkin tehtiin urheasti kävellen. Muuten aika meneekin tiiviisti varjossa! Vuoristoloma oli todella mahtava, kuvittelisin että melkein olisi täydellinen loma myös teille vuorenjuurelaisille (ellei kärsi korkean paikan kammosta!) Kokeilkaa joskus! Halutessaan voi lähteä vaikka kuinka pitkälle vaellukselle vuoristopoluille, maisemat on ihan huikeat. Meidän piti tyytyä 2-3 kilometrin reitteihin, kun oli pikkuinen mukana.
VastaaPoistaOlen reissanut vuosien aikana Italiaa ristiin rastiin, mutta vuoristoalueet ovat täysin kokematta. Vaan ehkä lisään ne nyt toivelistalle, sen verran mahtavalta noissa kuvissa näytti :-)
VastaaPoistaMulla ei ole korkean paikan kammoa, mutta ahtaan ja suljetun paikan kammo sen sijaan on erittäin voimakas. Kun se iskee, ei edes henki meinaa kulkea, oksettaa ja pyörryttää, haukon henkeä kuin hukkuva. Kerran jäin jumiin Kreikan reissulla erään kahvilan vessaan. Muu perhe odotteli ulkona, kun minä poikkesin vessaan. En sitten oikein tiedä, mitä siellä tapahtui, sillä oli kaukana valokatkaisijasta ja silti valot sammuivat. Seisoin pilkkopimeässä lukossa olevassa vessassa. Muistin, että lukkosysteemi oli aika hankala. Olo oli aika karmea, sydän hakkasi hullun lailla, happi tuntui loppuvan. Jotenkin onnistuin käsikopelolla saamaan valot päälle ja pääsin ulos. Oli lähellä, etten oksentanut. Toinen karmea kerta sattui, kun hölmöykissäsi jäin autoon istumaan, kun mies ajoi sen pesuun. Siellä, kun vesiryöpyt alkoivat autoa piiskata, tuli ihan karmea olo. Taas hyperventiloin rajusti ja jouduin pinnistelemää, etten räväyttänyt ovia auki. Niin voimakas oli tarve päästä sieltä lukitusta autosta pois.
Mukavaa reissun jatkoa!
Suosittelen lämpimästi Pohjois-Italiaan tutustumista. Alppikylät ovat aivan ihastuttavia, ja jos vielä kesäaikaan menee ja sattuu helteiset ilmat, niin samalla lomalla voi myös loikoilla uima-altaalla, monissa hotelleissa niitä on. Ja välillä patikoida upeissa maisemissa. Ja syödä hyvin, Italian pohjoisissa maakunnissa tehdään ja syödään hyvää ruokaa, tuhteja pastoja, polentaa, riistaa, sieniä... Itse hullaannuin ihan kanttarelleihin, söin niitä pastassa ja pizzan päällä, sellaisia pieniä ja todella maukkaita kanttarelleja. Ja tietysti herkkutatteja!
PoistaFobiat on jänniä juttuja ja voi olla todella rajuja kokonaisvaltaisine oireineen. Mutta kai se on lopulta ihan "normaalia", että niitä on olemassa, joku alitajuinen henkiinjäämisvaisto niiden takana on.
Itse olen kerran kävellyt juuri tuon kuuloisella "auto"+kävelytiellä Sisilian vuorella! siellä oli jossain kohdassa lukollinen portti kiinni ja sen takana.. mitäs muutakana kun suora pudotus tyhjyyteen! Pimeässä sai koko ajan katsoa eteensä, mutta kokemus sekin
VastaaPoistaHuh, kuulostaa juuri yhtä pelottavalta kuin kokemus Nova Levantessa! En ymmärrä, miten sellaisia teitä voi olla olemassa, ilman että sattuu sen enempää onnettomuuksia ja putoamisia. Itse en ajaisi moisia teistä mistään hinnasta. Kokemus sellainen toki on, mutta multa meni harmikseni vähän ohi, kun en uskaltanut edes katsoa alaspäin auton ikkunasta, vaikka mieheni kehui että oli tosi hienot näkymät alhaalla laaksonpohjalla välkkyviin kylien valoihin. =)
Poista