Koronarokotteesta kieltäytyminen ei ole vaihtoehto - ja siihen on yksi syy ylitse muiden
Koronarokote on täällä. Suomessa rokottamisvauhti ei taivaita hipoile, mutta alkuun on kumminkin päästy.
Moni pohtii vielä sitä, uskaltaako nopeasti kehitellyn ja vähän tutkitun rokotteen ottaa vai ei. Pelätään mahdollisia sivuvaikutuksia ja mietitään rokotteen hyöty-haitasuhdetta.
Korona-aika on kestänyt niin kauan, että puhutaan jo pandemiaväsymyksestä. Rokote tuntuu sen keskellä ihmeelliseltä pelastukselta, oljenkorjelta johon tartutaan. (Tästä kirjoitin edellisessä postauksessa otsikolla Koronarokote on itsekkyydenpaljastustesti)
Ja on rokotteella toki mahdollisuus tehdäkin ihmeitä. Toimia hyvin, antaa laumaimmuniteettia sitten kun tarpeeksi moni ihminen maailmassa on saanut kaksi rokoteannosta ja jos taudin tartuttavuus niillä tarpeeksi vähenee.
Toive on varmasti kaikilla sama: että koronasta päästäisiin eroon. Nykylääketiede on niin kehittynyttä, että rokotteita pystytään kehittämään lyhyelläkin aikataululla ja siksi meillä on nyt pikavauhtia tehty rokote, joka antaa toivoa pandemiaväsymyksen keskelle.
Ja kuitenkin niin moni vielä empii, uskaltaako sen ottaa. Tämä suorastaan raivostuttaa heitä, jotka ovat rokotemyönteisiä ja näkevät rokotteen pelkästään hyvänä asiana ja riskit mitättöminä. Empiväiset taas hermostuvat siitä, että tuntevat rokotemyönteisten painostavan heitä rokotteeseen ja unohtavan yksilönvapauden.
Oli niin tai näin, rokotteesta kieltäytyminen ei ole vaihtoehto. Yksilötasolla tietenkin on, varsinkin jos yksilö valmistautuu siihen että lähitulevaisuudessa esimerkiksi matkustaminen ulkomaille saattaa olla mahdollista vain rokotetuille "rokotepassilaisille", mutta jos ajatellaan yleisellä tasolla, niin vaihtoehtoa ei ole.
Miksi ei? Selitys on yksinkertainen, mutta vaatii useamman kappaleen tekstiä:
Ensinnäkin meillä on tekniikka, tietotaito ja kehittynyt lääketiede, joka kykenee moniin ihmeellisiin asioihin ihmiselämän pelastamiseksi ja ylläpitämiseksi, esimerkiksi rokotteisiin. Meillä on humanistinen etiikka ja moraali, jonka mukaan jokainen ihmiselämä on arvokas ja yritettävä lääketieteen avulla pelastaa tavalla tai toisella, jos jokin sitä uhkaa.
Biologisesti ajateltuna pandemiat ja virustaudit voivat olla luonnon keino hillitä ylikasvanutta populaatiota kuten jotkut linkoslaiset väittävät, mutta sillä ei ole mitään merkitystä. Ihmisten maailmassa ei ajatella niin. Meillä aivan jokainen yritetään pelastaa. Jokainen ihmishenki on arvokas ja jokainen koronakuolema liikaa.
Lisäksi vaakakupissa painaa isona painona se, että valtioiden terveydenhuoltokapasiteetit uhkaavat romahtaa, jos korona leviää. Siksi on niin tärkeää saada tartuntojen määrää alas vaikka olisikin totta, että pääasiassa korona on lievä tauti ja siihen kuolleet pääasiassa vanhuksia ja perussairaita. Kun tarpeeksi moni sairastuu, entistä useampi myös saa riskiryhmäläisenä vakavamman muodon. Tuntuu toivottomalta että tartuntojen riittävä hillitseminen onnistuisi muulla kuin tehokkaalla rokotteella.
Ja meillä on huippuunsa kehittynyt rokoteteollisuus, joka tahkoo jumalattomat määrät rahaa rokotteita myymällä. On tultu hyvin kauaksi niistä ajoista, jolloin tiedemiehet kehittelivät rokotteita (esim. poliota vastaan) ilman rahankiiltoa silmissään, vaan yhteiseksi hyväksi ja ihmiskuntaa varten. Rokotteista on tullut erittäin kannattava bisnes. Ja kun mistä tahansa asiasta tulee bisnes, se tuhoutuu ja muuttuu tunteettomaksi, jopa raa`aksi peliksi, jossa taloudelliset intressit jyräävät alleen kaiken muun. Jo pelkästään niiden voimien ansiosta koko maailma tulee rokotetuksi.
Sitten on talous, joka kärsii koronasta valtavasti. Ihmiset eivät liiku ja kuluta entiseen tahtiin, työttömyys kasvaa ja konkurssiaallot uhkaavat. Jatkuvan kasvun ihanteelle perustuva kapitalistinen maailma on sekaisin ja rikki revitty.
Vaikka monet asiat entisessä maailmanjärjestyksessä (kuten ylikuluttaminen, fossiilisten polttoaineiden ja katoavien luonnonvarojen käyttöön perustuva teollisuus, kertakäyttökulttuuri, ympäristöä saastuttavat "turhat" harrastukset kuten matkailu) ovat alun alkaenkin kestämättömiä eikä niitä loputtomiin voi jatkaa ilman että elämän edellytykset ihmiselle maapallolla tuhoutuvat, ei murrosvaihe ole helppo. Nyt se rysähti ikään kuin kerralla päälle koronan takia ja on siksi niin tuskallinen.
Entiseen halutaan kiihkeästi palata ja siihen halutaan keinolla millä hyvänsä. Rokote näyttäytyy tässäkin pelastavana oljenkortena.
Summa summarum: kehittyneen lääketieteen (mahdollisuus keksiä rokotteita tartuntojen hillitsemiseksi), humaanin ajattelun jonka mukaan kukaan ei saa kuolla koronaan, terveydenhuollon kapasiteettien romahtamisen riskin ja taloudellisten intressien yhteisvaikutus on, että maailma on pakkorokottamisen edessä.
Emme voi tehdä muuta. Kaikki muu olisi epähumaania välinpitämättömyytä yksilön ja yhteiskuntien fyysisen ja taloudellisen kärsimyksen edessä. Siksi rokotteesta kieltäytyminen ei ole vaihtoehto. Ihmiskunnalla ei ole muuta vaihtoehtoa.
Tällaisia pohdintoja aamucappuccinon ääressä tänään! |
Asiaa!
VastaaPoistaKiitos ja kumarrus.
PoistaMielenkiinnosta kysyn miten teillä lähipiiri ja tuttavat Italiassa suhtautuu korona rokotteeseen? Yleisestihän italiassa ei niin kovin rokotemyönteisiä olla. Meillä on asunto Italiassa(Liguria ssa) ja tämä tulee useasti eteen. Viimeksi kun lapsemme syntyi, ystävien Italiassa oli vaikeata ymmärtää että jarruttelimme Italiaan tuloa kunnes hänet oli (suomen järjestelmän mukaan ennen aikaisesti 6kk kohdalla) rokotettu mm tuhkarokkoa vastaan. Lääkäri tuttuja myöten on välillä hämmentävää tämä heidän rokotevastaisuus. Se vähän harmittaa ajatellen tulevaa, me emme ole siis nyt käyneet Italiassa tänä korona-aikana ja harmittavasti näyttäisi siltä, että tovi saa vielä odotella... Ikävä sinne jo kovasti on!
VastaaPoistaLiisa
Mieheni vanhemmat suhtautuvat myönteisesti, aikovat ottaa rokotteen heti kun saavat vaikka hiukan ehkä skeptisyyttä onkin että se auttaisi ainakaan heti tässä tilanteessa. Ystäväpiirissämme ei ole rokotevastaisuutta, tämän rokotteen kohdalla sellaista samanlaista uuden edessä epäröintiä kuin monilla Suomessakin. Mutta ei ainakaan kukaan ole ehdottomasti sanonut, ettei ottaisi.
PoistaMutta tuo on kyllä totta, että rokotekieltäytyjiä (siis yleisesti, ei koronarokotteesta) on varmasti enemmän kuin Suomessa. Tuhkarokkorokotteen kanssa olemme mekin olleet tarkkoja ja ajoittaneet matkat niin että rokote on vauvalle ehditty antaa. Paitsi kuopuksen kohdalla, jolloin matkustimme Italiaan kun hän oli 7 kk ( ja minä olen siis halunnut lapsilleni sen rokotteen vanhan rokoteaikataulun mukaisesti eli 12kk iässä). Silloin olimme tosi varovaisia emmekä menneet mihinkään sisätiloihin vauvan kanssa, sillä tuhkarokkoa oli paljon sinä vuonna Italiassa liikkeellä. Tätä varovaisuutta eivät ystävät ja appivanhemmat oikein ymmärtäneet. =D. Ihmettelivät että mitä niin pelkäämme...
Ja yksi tuttumme kertoi tuolloin että vasta kuusivuotiaana lapselleen antaa tuhkarokkorokotteen, sillä pelkää sen nuoremmalla iällä olevan liian tuju rokote. Mutta oli siis muuten sitä mieltä että tarpeellinen rokote on.
Joo, en ole ottamassa roketta. Ihan sama mitä siitä kirjoitetaan tai tutkitaan niin jää kyllä multa ottamatta tai siis antamatta
VastaaPoistaOnneksi on mahdollisuus valita ja olla ottamatta, jos siltä tuntuu. Tosin kaikkien mielestä tätä valintaa ei saisi tehdä, ja aika rankasti saatetaan haukkua jos ei rokotetta ota. Tämä on mielestäni vähän pelottavakin asia, sellainen ehdottomuus suuntaan tai toiseen.
Poista