Nyt riittää! Ajatuksia k-passia vaatineen kahvilan tiskiltä
Roska-astiasta bongattua matkalla kauppakeskukseen. |
Kävelimme tänään ekaluokkalaisen kanssa lähikauppakeskukseemme Kaareen. Kauan odotettu äiti-poika -iltapäivä, se jota on k-tautipandemian takia lykätty ihan liikaa. Kuten niin paljon muutakin tässä elämässä, synttäreitä, ystävien kanssa kokoontumisia, perheen kanssa yhteistä tekemistä, museokäyntejä, jopa aivan tavallisia kauppareissuja.
Nyt riittää! Nyt todellakin riittää. On kuin parin viime viime viikon aikana valtava, kaiken jähmettävä jäälohkare olisi alkanut sulaa. Ajatukset, epäilyt ja pohdinnat, jotka aiemmin olisi leimattu säälimättä salaliittoteoriaosastolle, ovatkin nyt asiantuntijoiden kommentteja päivän lehtien sivuilla: r*kotteet eivät suojaa tartunnalta, k-passille ei ole oikeudellista pohjaa, toistuvat tehosteet voivat heikentää ihmisen luonnollista immuniteettia, r*kotteet aiheuttavat uusia variantteja...
Lapseni oli jo pidemmän aikaa tarvinnut housuja, sillä seitsenvuotiaat pojat eivät muuta teekään kuin rikkovat housujensa polvet ja tarvitsevat pavunvarren lailla kasvaessaan alati uusia vaatteita. Kaksi talvea olen tilannut lapsilleni vaatteita netistä tai ostanut nettikirpputoriryhmistä, milloin hyviä löytöjä, milloin valmiiksi nukkaantuneita ja hapertuneita ostoksia tehden.
Nyt lähdimme rohkeasti kohti vaaraa eli ajankohdan huomioon ottaen (perjantai-iltapäivä) täpötäyttä helsinkiläistä kauppakeskusta. Todellista tautipesäkettä siis. Kävelimme puolen tunnin matkan lumisessa pikkupakkasessa, laitoimme kiltisti maskit päälle ennen sisäänastumista ja pidimme niitä päässämme koko noin tunnin kestävän oleskelumme ajan.
Ostimme housut, ostimme hupparin ja lämpimät haskat reikiintyneiden tilalle, ostimme syntymäpäivälahjan kummitytölle ja vähän lisää vitamiineja luontaistuotekaupasta talven varalle eli kaiken sen mitä tulimme ostamaan.
Ja kuten aina kun lapsen kanssa ollaan liikenteessä, tarkoituksena oli kruunata kauppareissu cappuccinon ja pullan merkeissä kahvilassa. Kauppakeskus Kaaren toisen kerroksen Roberts Coffee vaikutti tähän tarkoitukseen tarpeeksi rauhalliselta: ei jonoja ja vain muutama asiakas pöydissä.
Mutta tiskillä odotti luotaantyöntävä lappu, joka kertoi että paikassa vaaditaan k-passia, ja ilman passia vain take away -tilaukset sallitaan. Ihanko totta kysytte k-passia, kysyin kassamyyjältä, sillä olin siinä uskossa että Suomessa k-passi on tällä hetkellä pois käytöstä koska hallituskin on tajunnut, etteivät passit estä tartuntoja ja ovat siten vailla pohjaa.
Kyllä, meillä kysytään passia, myyjä vastasi. Siinä tapauksessa menemme muualle sillä boikotoimme näitä passipaikkoja, vastasin myyjälle töykeämmin kuin olisin oikeasti halunnutkaan, sillä syytönhän hän raukka tähän kaikkeen oli. Vaikka tarkemmin ajatellen olisimme tietenkin voineet ostaa cappuccinon ja pullat mukaan ja nauttia ne seisaaltaan kahvila-alueen ulkopuolella, metrin parin päässä pöydän ääressä kahvejaan hörppivistä "A-luokan asiakkaista" eli passillisista ihmisistä.
Voiko tässä selvemmin näkyä, kuinka järjenvastainen, syrjivä ja historian synkimmistä vaiheista esikuvansa ammentava k-passi tässä yhteiskunnassa on? Vai osaako joku älykkäämpi selittää, mitä eroa on viruksen tarttumisen tai sairaalahoidon kapasiteetin kannalta sillä, juoko kahvit kauppakeskuksen kahvilan pöydässä istuen vai metrin päässä seisten tai kävellen jossakin muualla kohdin kauppakeskusta, saman tilan, ilman ja ilmastoinnin joka tapauksessa jakaen?
Kauppakeskuksen alakerrassa oli kaksi muutakin kahvilaa, mutta äkkivilkaisuilla ne näyttivät niin täysiltä ja jonoisilta (perjantai-illan huumaako oli jo ilmassa?), että katsoin paremmaksi ehdottaa lapselle jäätelöbaarista jätskitötteröiden ostamista. Ja sekös lapselle kelpasi!
Ostimme jäätelömme ja astuimme raikkaaseen lumisateiseen pikkupakkaseen ulos kauppakeskuksen ovesta. Raitis ilma hiveli ihoa ja tuntui ihanalta, eikä suinkaan vain sen takia että pääsimme maskeistamme eroon (olivathan ne olleet leuan alla joka tapauksessa jo sisällä jäätelöä syödessämme, jälleen yksi järjettömyys lisää kaikkeen tähän "taudintorjunta"kokonaisuuteen).
Ilma tuntui raikkaalta ennen kaikkea siksi, että pääsimme eroon kaikesta siitä teennäisestä tekopyhyydestä, joka sisällä vallitsi. Maskit, k-passit, käsidesit ja turvavälit. Vanhukset jotka istuskelivat rivissä maskit leuan alla kauppakeskuksen käytävillä, riskiryhmää tartuntaa hakemassa oikein luvan kanssa. Kahvilan pöydässä istuvat passilaiset ja he jotka ostivat kahvinsa mukaan. Miten turhaa, miten väärää, miten järjetöntä.
Mitä kaikkea k-taudin ympärillä tapahtuu ja miksi? Miksi nämä järjettömät rajoitukset, säännöt ja vaatimukset pakkorokottamisista? Tämä kysymys pitäisi kaikkien esittää itselleen, rehellisesti, viimeisen kahden vuoden aivopesusta riisuttuna. Tämä kysymys pitäisi kaikkien poliitikkojen ja päättäjien esittää itselleen.
Sillä koskaan ennen tartuntatautien historiassa ei ole koettu mitään tallaista. Ei ole tapahtunut sellaista mitä nyt tapahtuu, eli että valtio ja poliitikot suosittavat ja pakottavat järjestelmällisiä massarokotuksia taudin takia, jonka kuolleisuus on 0,05% eli vähemmän kuin tavallisella kausi-influenssalla.
Miksi ympäri Eurooppaa nyt kysytään passia joka todistaa sinun saaneen x-määrän piikkejä, kun koko ajan enemmän tulee asiantuntijatason tietoa ja kommenttia siihen, että piikit eivät suojaa tartunnalta, niiden vaatiminen ole perustuslakien kannalta oikein tai ongelmatonta eivätkä ne edes täytä toista perustarkoitustaan tartunnan välttämisen ohella eli piikin ottaneiden ihmisten poissapitämistä sairaalahoidosta ja teho-osastoilta? Miksi viha rokottamattomia kohtaan nousee päivä päivältä ja saa jo muotoja, joita ei natsi-Saksan tapahtumien jälkeen koskaan olisi osattu kuvitella Euroopassa nähtävän? Miksi tätä vihaa monelta osin tahallaan lietsotaan ja rohkaistaan jopa päättäjien ja yhteiskunnan "yläluokan" taholta?
Kysymyksiä olisi loputtomiin, mutta vastauksia kovin vähän.
Näitä kysymyksiä ja vastauksia niihin pyörittelin päässäni koko kotimatkan ajan. Kävelimme kotia kohti hiljalleen pimenevässä tammikuun lopun iltapäivässä, pysähdyimme matkan varrella lähimetsän kuntoilulaitteissa ja jatkoimme taas matkaa. Ihmettelimme sitä miten valoisaa yhä oli vaikka kello läheni jo neljää, kerroin lapselle kuinka näin kuukauden kuluttua talvipäivänseisauksesta valon lisääntymisen jo huomaa ja hän itsekin muisti, kuinka pimeimpään aikaan kello kolme eli iltapäiväkerhon päättyessä oli jo ihan hämärää mutta nyt ei, vaikka oli jo tuntia myöhäisempää.
Ajattelin lastani joka joutui kasvamaan tässä hullussa ajassa ja maailmassa, jossa mikään hänen vanhempiensa tutuksi ja varmaksi oppima ei enää päde. Jossa vallitsee järkyttävä kahtiajako rokotettujen ja rokottamattomien kesken, viha ja vastakkainasettelu.
Ja ajattelin sitä mitä olin juuri äsken Roberts Coffeen tiskillä sanonut: boikotoimme kaikkia paikkoja joissa k-passia kysytään ja tajusin, että juuri se on se mitä kaikkien ihmisten pitäisi juuri nyt ymmärtää tehdä. Riippumatta siitä onko passiin oikeuttavaa piikkiriviä, sairastettua tautia tai negatiivista testitulosta esitettävänä.
Sillä niin kauan kuin on ihmisiä joiden mielestä k-passi on ihan ok ja jopa toivottavaa ja jotka näyttävät passia ravintoloiden, kauppojen, museoiden, liikuntapaikkojen ja muiden yleisten tilojen ovilla, tyrannia jatkuu. Vasta kun tarpeeksi moni laittaa sille rajat ja sanoo ei, tämä ei kerta kaikkiaan käy, nyt riittää, on toivoa paremmasta, vapaammasta, terveemmästä ja oikeudenmukaisemmasta yhteiskunnasta. Kaikesta siitä mitä yhteiskunta juuri nyt ei ole.
Moi Anna! Tykkään kovasti blogistasi, olen jonkinsortin Italia-fani ja olen nauttinut kovasti kaikista jutuistasi, kirjoitat mielenkiintoisesti kulttuurieroista, perhe-elämästä, ruuasta ja sen sellaisesta. Minun on monesti pitänyt kommentoida blogiasi, en vain ole vielä saanut aikaiseksi. Näköjään vasta tämä aihe, joka ei kosketa noita edellä mainitsemiani asioita sai kommentointisormeni liikkeelle.
VastaaPoistaOlen pahoillani, mutta jos vastakkainasettelusta olet huolissasi ja sitä toivot vähentäväsi, niin tämä postaus kyllä toimii aivan päinvastoin. Postauksesi kirjoitustyyli sisältää aivan samoja elementtejä joita rokotetut käyttävät halventaakseen rokottamattomia ihmisiä, ja oikein huutaa vastakkainasettelua ja jopa vihaa. Kolmen ensimmäisen kuvan tekstit ovat aivan yhtä valideja niin "rokotuskriittisten" kuin "rokotusmyönteistenkin" näkökulmasta. Olet aiemmin kirjoittanut kauniisti rakkaudesta, mutta tässä tekstissä siitä ei ollut jälkeäkään, olen pettynyt ja jopa hieman surullinen, kuinka epäviisas tämä postaus on verrattuna aiempiin herkkyyttä ja älyä kuvastaviin teksteihisi. Ja en yllättäen tässä ota kantaa rokotteiden/rajoitteiden puolesta tai niitä vastaan, halusin vain näyttää kuinka helposti sitä itse sortuu sellaiseen mistä muita syyttää.
Noh, ei tätä asiaa tarvitse niin vakavasti ottaa. Toivottavasti meille ihmisille on paremmat ajat tiedossa =). Hyvää viikonloppua!
Hei!
PoistaKiitos kommentista ja olen iloinen, että pitkään blogia luettuasi nyt laitoit kommenttia. Arvostan sitä mitä ajattelet tekstistäni ja palaute on aina todella tervetullutta, sitä kautta voin paremmin ymmärtää miten monella tavalla tekstejäni voi tulkita ja mitä puolia siitä voi nähdä. Sitä kautta kirjoittajana voi tehdä äärimmäisen tärkeää peilaamista ja itsereflektointia.
Tekstissä tarkoitukseni on tuoda esiin surua siitä, että yhteiskunta on näin kahtiajakautunut ja että päättäjien taholta on tuotu tällaisia perusteettomia, syrjiviä elementtejä ihmisten arkeen. En ota kantaa r*okotteisiin sinänsä koska siinä minusta jokainen tekee oman valintansa ja kaikki valinnat ovat yhtä lailla kunnioitettavia. En missään mielessä halua halventaa tai haukkua rokotettuja sen enempää kuin rokottamattomiakaan, enkä sitä tekstissäni mielestäni teekään. Vaan tuoda esiin, että olemme vaarallisella tiellä tässä asiassa.
Nyt jo laajemminkin on huomattu, että monet näistä passiin liittyvistä asioista ovat perustuslakien, ihmisoikeuksien jne.vastaisia eikä niillä on terveydellisiä perusteita. Mikä huolettaa, on yhteiskunnan ilmapiirin kiristyminen, riitely, haukkuminen, jopa toiselle kärsimyksen toivominen esimerkiksi mahdollisimman hitaan ja kivuliaan kuoleman muodossa (näitä usein toivotaan somen keskusteluissa).
Ehkä oma suruni tässä tekstissä verhoutui suuttumukseen, jota konkreettisesti passivaatimukseen törmääminen aiheutti. Historiaa tuntevana totalitarististen piirteiden lisääntymisen näkeminen nyky-yhteiskunnassa aiheuttaa minussa suurta huolta, koska tällainen ilmapiiri on usein historiassa johtanut vähä vähältä todella raakoihin tekoihin, jotka iso enemmistö on hiljaa hyväksynyt.
Vastakkainasettelun lisäämistä en itse tekstissäni näe, mutta eipä olisi ensimmäinen kerta kun omalle tekstilleen sokeutuu =) . Se muuten on hyvin totta, että tuollaisissa lauseissa joita käytin tämän postauksen kuvituksessa, on aina paljon tulkinnanvaraa ja ne usein sopivat myös käänteisesti. Siksi ne minusta ovatkin niin oivaltavia ja tykkään niistä. Sillä aina pitää muistaa herkeämättä katsoa itseään peiliin, kysyä itseltään: olenko oikealla tiellä, onko käsitykseni asioista oikea vai eri tahojen vaikutuksen luomaa harhaa? Hankkia tietoa, kuunnella intuitiotaan, keskustella avoimesti erilaisten näkemysten omaavien ihmisten kanssa, olla vuorovaikutuksessa tiedon, tunteen ja muiden ihmisten kanssa. Uskaltaa kyseenalaistaa suuntaan tai toiseen.
Ja aina pitää olla valmis tarvittaessa lausumaan ne tärkeimmät kaksi sanaa: olin väärässä, ja jos tarve vielä lisäksi vaatii niin myös kolmannen tärkeän sanan: anteeksi.
Moi, eilinen anonyymi kommentoija jatkaa.. Kiitos ystävällisestä ja perusteellisesta vastauksesta!
PoistaMinua alkoi vähän harmittaa eilisen kommenttini turhan hyökkäävä sävy.. :D Luonnollisesti itsekin luin postaustasi omien värittyneiden silmälasieni läpi.
Tuosta vastakkainasettelusta vielä, pienetkin sanavalinnat voivat luoda sellaista toisia haastavaa ilmapiiriä. Esimerkiksi sana rokote luulisi mielestäni olevan kaikille käyttäjille ihan hyvä neutraali sana, sen sijaan rokotteen kutsuminen "piikiksi" ja rokotettuja "piikitetyiksi" kuulostaa jotenkin siltä että yritetään tarkoituksellisesti luoda rokotteista tai niiden ottajista negatiivista kuvaa. Tällaisia esimerkkejä keksii varmaan aika nopeasti lisää. Tietysti jokainen lukija tulkitsee asiat omalla tavallaan,
että ei voi liikaa laittaa asioita kirjoittajan piikkiin (heh). Noin muuten olen kyllä samaa mieltä kommenttisi jutuista, nämä ovat tärkeitä asioita :).
Totta, sanavalinnoilla on vaikutus tekstiin ja joskus ihmisten mielissä eri sanoilla on eri vivahdekin, ja se juuri mahdollistaa osaltaan sitä tulkintojen moninaisuutta. Mikä toisaalta on kyllä kielen rikkauttakin. Tuo piikki-sana on nykyään kieltämättä saanut vähän negatiivisia kaikuja, vaikka itse pidän sitä neutraalina sanana ja käytän sitä tekstissä lähinnä siksi, että nykyään sensuuri on kovaa ja tekoälyt hakevat teksteistä tiettyjä "kiellettyjä" sanoja kuten esimerkiksi rokote. Mikä tietysti osaltaan kertoo, ettei ihan kaikki välttämättä ole yhteiskunnassamme kohdallaan.
PoistaOletko siis sitä mieltä että koko koronarokote on huijausta? Tästä voisi saada sen käsityksen...
VastaaPoistaEn pidä sitä huijauksena, vaan kritisoin passia. Ne ovat kaksi eri asiaa. Rokotteessa on omat ongelmansa, esimerkiksi että se ei osoittautunutkaan niin hyväksi tartuntojen estäjäksi kuin aluksi luultiin ja luvattiin, mutta yhtenä osana taudin torjuntaa erityisesti riskiryhmillä se varmasti ajaa asiansa. Painostaminen ja passilla pakottaminen eivät kuitenkaan ole oikein, kuten ei myöskään toisinajattelevien mustamaalaus, haukkuminen ja halveksiminen.
PoistaMinua myös ärsyttää kauppojen jonossa "pidä turvaväli!!!!" huutelijat, etenkin kun sitä huudellaan naisille ja sitten niiden huutajien takana selkään hönkijälle ei uskalleta sanoa mitään, mutta toisille naisille kyllä huudetaan turvaväliä ja muille ei. Luulin että k-passista ja turvaväleistä luovuttiin jo, mutta lähes aina jossain on joku joka muista huutaa "Pidä turvaväli!!!!" ja itse en mene toisiin kiinni jonoissa, mutta en tiedä miten jonossa voi pitää 2m välin, ensin suositus oli metri ja nyt varmaan neljä metriä jo. Selkeitä merkkejä lattioissa välin pitämisestä ei ole. Jonoissa ei kaupoissa ole aina tarpeeksi tilaa että väliä pystyisi pitämään, vaikka yrittäisi. Viime kesänä minulle huusi turvaväleistä jopa sellainen henkilö joka oli tullut matkailuautolla eri paikkakunnalle, kyllä ihmettelin, luulisi että korona tarttuu matkaillessa eikä pelkästään kaupan kassalta vasta. Kyllä on ihmeelliseksi mennyt. Jotkut on keksineet kieltää käteisen käytön myös, aivan kuin henigitystievirus tarttuisi kolikoista keuhkoihin. Jos ei kahviloista saa ostaa mitään ilman kaikenlaisia papereita, niin asioin mielelläni jatkossakin vain ruokakaupoissa.
VastaaPoistaOlen samaa mieltä, että nykyään jos vielä huudellaan tuollaisia, voi se herättää jopa ärtymystä. Nythän on rajoitteita purettu urakalla, jopa oireettomia positiivisia kehotetaan menemään töihin (Helsingin ja Vantaan kaupunkien tuore ohjeistus), karanteeneja ei ole minkäänlaisia vaan kaikki perustuu omaehtoisuuteen. Eli virus kyllä leviää nyt vauhdilla ja siinä on turvavälit kaupoissa yms.mitätön keino estää tartuntaa, kun vielä uusi variantti on niin paljon tarttuvampi.
PoistaItse myös mielelläni asioin sitten vaikka pelkästään vain ruokakaupoissa, jos kaikkialla muualla vaaditaan passeja, ja tämä ihan riippumatta siitä, olisiko itsellä rokotetta vai ei. Vähintä mitä oikeudenmukainen ja inhimillisyytensä säilyttänyt ihminen voi tässä tilanteessa tehdä, on boikotoida tätä alkuperäisestä tarkoituksestaan eli tartuntojen vähentämisestä ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamisesta irronnutta ja irroitettua passijärjestelmää ja syntynyttä kehityskulkua, joka tulee johtamaan totalitaristisia piirteitä sisältävään yhteiskuntaan, elleivät kansalaiset herää vastustamaan. Kun monet asiantuntijat ja asiantuntijatahotkin, esim. THL, jo vastustavat argumenteillaan.
Enpä edes tiennyt, että joissain ravintoloissa/kahvioissa pidetään yhä passista kynsin hampain kiinni. Hassua ja pelottavaa, että yrittäjä haluaa rajoittaa myyntiään, ilmeisesti ihan vaan miellyttääkseen niitä passin käyttöön kiintyneitä.
VastaaPoistaVeisin rahani todellakin muualle, oli minulla passi tai ei.