Terveisiä Italiasta: suomalaiset, mikä siinä maskin käytössä on niin vaikeaa? Annatteko koiran kusta paljaille jaloillenne?
Maskipyykki on tätä nykyä jokapäivästä puuhaa. |
Jo Puolassa huomasimme, ettei se määrä riitä kovin pitkälle. Maskeja oli kaikilla ja kaikkialla, edes McDonald`siin ei kehdannut mennä ilman koska kaikilla muilla oli ja katsottiin hitaasti, ellei ollut. Saksassa sama tilanne ja tunnelma jatkui.
Italiassa maskeja käytetään vielä enemmän, huomasimme heti kohta Itävallan ja Italian rajan ylitettyämme. Pohjois-italialaisessa Rio di Pusterian kylässä yöpyessämme hotellissa ei näkynyt yhtään vierasta jolla ei olisi ollut maskia. Henkilökunnasta nyt puhumattakaan.
Hyvin nopeasti siihen tottui. Oikeastaan ällistyttävän nopeasti. Sekä maskien näkemiseen että niiden käyttöön. Ja voi sitä riemua kun pääsimme Italian kangasmaskivalikoimien äärelle markkinoilla ja kaupoissa! Tarvitsi vain valita toinen toistaan kivoimmista kuoseista, ja niin oli kaikilla perheenjäsenillä kauniit, tyylikkäät ja oman maun mukaiset maskit naamalla.
Alussa peiliin katsoessa tai oman heijastuksen näkeminen kaupunkikuvassa näyteikkunassa vähän säpsähdytti (minäkö se olen, onko minulla todella maski kasvoilla?), mutta sekin hämmennys hälveni todella nopeasti. Samoin se hämmennys, joka alussa seurasi omien rakkaiden näkemisestä maski kasvoilla, erityisesti omien lapsien. Kymmenen- ja kuusivuotiaat lapseni ovat oppineet käyttämään maskia luontevasti ja ongelmattomasti, heille maskit ovat aivan normaali asia jo ja he muistavat oma-aloitteisesti laittaa maskin kasvoille joka kerta kun täytyy eli kun mennään sisätiloihin. Esikoinen pitää maskia joskus leikkipuistossakin, koska siellä on kuulemma liikaa väkeä ja Me contro te -maski (italialainen lasten suosikkisarja) vielä niin hieno, että kyllä sitä sopii muille näyttääkin!
Mikä tämä maailma oikein on, jossa joudumme piiloutumaan maskien taakse, sitä alussa ajatteli kun näki omat rakkaansa maskin kanssa, mutta nyt maskista on lähestulkoon tullut turvallisuuden ja huolenpidon synonyymi. Opetan lapseni käyttämään maskia, siis huolehdin heidän hyvinvoinnistaan ja rakastan heitä. Käytän itse maskia koska välitän itsestäni ja muista ja heidän hyvinvoinnistaan. Niin se vain menee. Maskin käyttäminen on lähimmäisenrakkauden teko ja osoitus siitä että arvostaa itseään ja omaa terveyttään - sekä muita ja heidän terveyttään.
Olen seurannut täältä Italiasta käsin suomalaista maskikeskustelua, joka on jo keväästä asti ollut mielestäni todella kummallista ja oudon jäkittävää. Uskotaan tietävämme asiat paremmin kuin kaikki maailman asiantuntijat, halutaan tutkimustuloksia ja todisteita asiasta, joka on vasta noin puoli vuotta ollut olemassa ja josta ei mitenkään voi olla vielä muuta kuin vasta viitteellistä, ensivaiheen tietoa. Nyt maskisuositus on Suomessakin laajentumassa julkisiin tiloihin joukkoliikenteen lisäksi, mutta hämmästyneenä luin tämän päivän lehdestä, että vain noin 30-40 % suomalaisista käyttää tällä hetkellä maskia joukkoliikenteessä. Se on todella vähän! Liian vähän, jotta se auttaisi merkittävästi viruksen leviämisen estämisessä.
Italialaiset ovat Euroopan ahkerimpia maskinkäyttäjiä, luin uutisesta täällä pari päivää sitten. Sen huomaa täällä joka päivä ja kaikkialla. Ihan kaikilla on maskit, joitakin hyvin harvoja poikkeuksia lukuunottamatta. Maskeja ei ehkä aina käytetä kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, ne roikkuvat leualla silloin kun niitä ei ole pakko käyttää tai niitä hipelöidään turhaan, mutta kun kaikki kuitenkin käyttävät, tartuntojen kokonaismäärään on sillä ihan varmasti pienentävä vaikutus. Italiassa koronan lähestyvä toinen aalto onkin ollut tähän mennessä Euroopan maltillisimpia, vaikka tautitapaukset ovat täälläkin nousussa (1500-1800 tapausta päivässä). Italialaisilla on varmasti vielä niin hyvässä muistissa kevään kauhukokemukset täysistä sairaaloista ja totaalisesta lockdownista, että he ovat tarpeeksi järkeviä tehdäkseen kaikkensa, jotta vastaavalta vältyttäisiin. Ja täällä maskin käyttö on pakollista, sitä ei jätetä löperöiden suositusten varaan.
Samoin pari päivää sitten törmäsin uutiseen tutkimuksesta, jossa vertailtiin eri paikkoja koronan leviämisen suhteen (valitettavasti en tähän hätään enää löydä linkkiä tutkimukseen). Kaupoissa, virastoissa, apteekeissa ja muissa paikoissa joissa maskeja käytetään, tartuntoja on ollut vähemmän. Eniten tartuntoja tämän tutkimuksen mukaan on tullut ravintoloissa. Eli paikoissa, joissa maski on ruokailun ajaksi pakko riisua.
Kun viettää aikaa tällaisessa maassa ja näkee maskeja kaikkialla sekä lukee edellä mainitun kaltaisia uutisia, maskittomuus alkaa tuntua jopa oudolta, kuin hölmöjen hommalta. Mikä ihme siinä maskin käytössä on niin vaikeaa, suomalaiset?
Itse vertaan mielelläni maskin käyttämättömyyttä koiran kusemaan jaloille. Eli jos koira kusee jaloillesi eikä sinulla ole housuja, niin tottahan siinä jalat kastuvat ja pahasti. Mutta jos sinulla on housut, vähän vähemmän pissaa pääsee iholle asti. Ja jos sinulla on kaksinkertaisesta kankaasta tehdyt housut, niin aina parempi. Kolminkertaisessa kankaassa saattaa jopa iho säilyä melkein kuivana.
Sama pätee maskeihin ja maskittomuuteen. Jos joku aivastaa naamallesi ruuhkajunassa tai joudut kaupassa keskelle virusaeorosolipilveä eikä sinulla ole maskia, niin tottahan aivan kaikki tulee naamallesi. Mutta minkä tahansa maskin kanssa vähän vähemmän. Filtteri- ja kerroskangasmaskien kanssa vielä vähemmän. Ja sehän jo tiedetään, että virusannoksen määrällä on väliä, kun tartunnan saa. Ja sitten on tietysti se vielä vähintään yhtä tärkeä seikka, eli että maskin käyttäjä suojelee muita mahdolliselta omalta, ehkä oireettomalta covidiltaan.
Minä en ainakaan halua saada kaikkea kusta jaloilleni. Siksi käytän maskia.
Lue maskeista myös nämä aiemmat tekstini:
https://www.mustikkapasta.fi/2020/08/maskilla-vai-ilman-ensimmainen-kerta.html
Maskien markkinat - näin maskeja käytetään Italiassa
Kommentit
Lähetä kommentti