Pysyvä talviaika olisi hulluutta - ja lisää pimeyttä

Valoa pimeyteen.
Kello on nyt ensimmäisen talviaikaviikon tiistaina kahdeksan - tai siis yhdeksän mutta viisareiden siirtelyn jälkeen tuntia vähemmän. Menen aina hetkeksi sekaisin tästä siirtelystä. Sataa ropisee. Pilvisen aamun kalpea valo on hiipinyt ikkunan taakse ja sieltä sisälle kuten aina ennenkin, mutta talviaikaan siirtymisen vuoksi voimme sanoa päivän valjenneen aikaisemmin. No, joidenkin mielestä varmaan ihan kiva, että parin viikon ajan taas voi sanoa valon tulevan aikaisemmin aamulla ja ehkä auttavan heräämisessä. Ehkä.

Vaikka eihän tätä aikaisempaa aamun kajastuksen "hyötyä" kauan kestä. Kohta on aamulla taas  joka tapauksessa sysipimeää silloin, kun suurin osa ihmisistä heräilee päivän velvollisuuksiin.

EU:ssa puuhattavan hankkeen myötä viime lauantain ja sunnuntain välisenä yönä oli tarkoitus siirtää kelloja viimeisen kerran. Sen jälkeen jokainen jäsenmaa olisi saanut vapaasti päättää ajastaan eli valitseeko pysyvän kesä- vai talviajan. Aloite tähän hankkeeseen tuli - Suomelta, kuulemma kansalaisaloitteen ja sitä edeltäneen mielipidekyselyn seurauksena (ai minkä aloitteen, minkä kyselyn, minulta ainakaan ei mitään kysytty). Ja mikä kismittävintä, Suomi ajoi pysyvää talviaikaa!

Anna mun kaikki kestää. Suomi, kaikista maailman maista ehkä pimein ja kesäajasta valon määrällä ihmisten hereilläoloaikana mitattuna eniten hyötyvin, on lähtenyt EU:ssa ajamaan pysyvään talviaikaan siirtymistä. Pysyvä talviaika tarkoittaisi ehkä vähän valoisampia aamuja hetken aikaa syksyllä ja keväällä, mutta aikana jolloin ylivoimainen enemmistö ihmisistä nukkuu. Sitten se tarkoittaisi syksyllä ja keväällä valon vähenemistä iltapäivisin eli aikana jolloin suuri osa ihmisistä voisi töiden jälkeen nauttia valoisasta ulkoiluajasta. Vuoden aikana jopa 400 tuntia vähemmän valoisaa aikaa iltapäivisin.

Sitten menisivät ne häikäisevät, lumoavat, huumaavat kesäyön valoisuudet! Eivät tietysti kokonaan, mutta ainakin minulle keskikesän valon jatkuminen puolenyön paremmalle puolelle on koko vuoden kohokohtia ja ehdottomasti parhaita puolia Suomessa asumisessa. Ei viedä meiltä suomalaisilta kauneinta mikä meillä on, kesäyön yltäkylläistä valoa. Jo pelkkä sen muisteleminen auttaa tässä talviajan pahenevassa pimeydessä, jolloin valon määrän väheneminen tuntuu lähes fyysisenä painona jossakin selittämättömässä paikassa kehoa. 

Lokakuun keskipäivän valo. Kuvia eiliseltä ulkoilulta.



Jotkut asiantuntijat (tai ainakin ne joita Suomi virallisessa kannassaan kuuntelee) sanovat pysyvän kesäajan lisäävän unettomuutta kesällä, jolloin muutenkin siitä paljon kärsitään. Mutta olisiko tullut mieleen, että unettomuutta aiheuttaa kesällä yksinkertaisesti vain se, että valoa on niin paljon eikä ihminen edes tarvitse niin paljon unta silloin? Pysyvä talviaika tarkoittaisi, että kesällä aurinko alkaisi tulvia uuden päivän valoaan jo kahden aikaan yöllä - eikä tämä sitten aiheuttaisi unihäiriöitä asiantuntijoiden mielestä? Kesällä on valoisaa joka tapauksessa, mutta ei se ihmistä muserra tai vie hautaan - toisin kun liika pimeys saattaa tehdä. 

Talvi- ja kesäajan kannattajat taitavat jakautua melko tarkkaan tasan, vaikka Suomen aloite naamioitiinkin ilkeästi näyttämään siltä, että Suomessa vallitsisi talviajan kannatus. Aloitteen taustalla taitavat lymytä taloudelliset vaikuttimet ja armoton lobbaus, ja se jos mikä tekee koko aloitteesta entistä vastenmielisemmän. 

Kuten niin usein, taloudelliset näkökohdat ajavat ihmisen hyvinvoinnin ja tässä tapauksessa (ihmisten hereilläoloaikana) suuremman valon määrän edelle. Pimeys, ahneus ja kylmät laskelmat voittavat valon. 



Mutta vielä ei tarvitse vaipua epätoivoon - ja pimeyteen. Kellonaikauudistus nimittäin ei kuitenkaan tullut voimaan ensi vuodesta lähtien kuten sen alun perin piti. Kelloja siirrellään ainakin vuoteen 2023 asti. Koronan takia. Koska korona aiheuttaa niin paljon sekavuutta matkailu- ym.aloille, ei haluttu sotkea niiden tilannetta yhtään enempää vielä viisareidensiirtämisestä luopumisella. Jonkun mielestä tämä kertoo EU:n huonosta päätöksentekokyvystä ja on pelkkä tekosyy, mutta olkoon miten vain. Jotakin hyvää koronastakin seuraa. Muun muuassa tämä.

Sittenkin vielä lisää valoa, ainakin muutaman vuoden ajan. Ja aina on toivoa, että EU:n päätöksentekokyky takkuaa edelleen ja Suomen "kansalais"aloite pysyvästä talviajasta hautautuu arkistojen perukoille ja historiankirjojen merkityksettömiin loppuviitteisiin. 

Lopuksi toivotan eräälle uskolliselle ja vannoutuneelle lukijalleni oikein hyvää syntymäpäivää. Onnea äiti! 


 


Kommentit

  1. Huumori silmäkulmassa totean, että kellonaikojen siirtelystä häiriintyvät näköjään vain suomalaiset ja Baijerin lehmät. Muut Saksassa ovat tyytyväisiä nykyiseen käytäntöön.
    Yksi viileä aamutunti kesähelteellä ja valoisa iltatunti enemmän merkitsee koululaisille ja työssä käyville paljon. Eivät Suomen koululaiset käy koulua 35°:asteen helteessä, eivätkä kai osaa kuvitella muittenkaan käyvän. Silloin kuin asuin Suomessa, meillä oli jo sähkövalot ja oli yhdentekevää, milloin päivä valkeni.
    EU teki "Salomonin tuomion" asiassa.

    VastaaPoista
  2. Hei, Anna! Tällä kertaa olen eri mieltä kanssasi. :)
    "Talviaikahan" on se oikea aika (aurinko suunnilleen lakipisteessään klo 12), jossa me suomalaiset olemme olleet vuosikymmeniä ja -satoja, ennen kuin monia muita Euroopan maita myöhemmin otimme kesäajan käyttöön.
    Lainaan unitutkijoita: "Jos Suomi valitsisi pysyvän kesäajan, aamut olisivat nykyistä pimeämpiä lokakuun lopulta maaliskuun lopulle. Koska sisäinen kello tahdistuu aamuvaloon, pysyvän kesäajan pimeämmät aamut häiritsisivät sisäistä kelloa enemmän kuin nykyisin. Unirytmi muuttuisi, väsymys lisääntyisi ja mieliala laskisi."
    Itse olen joustava nukkuja ja herääjä, mutta olen käsittänyt, että terveyssyistä pysyvä kesäaika olisi haitallista niille, joilla on muutenkin uni- ja terveysongelmia.
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Leivinuunin lämmitys - miksi se on niin vaikeaa eikä tuli syty?

Hammassärkyni todennäköinen syy on niin naurettava etten ole uskoa sitä todeksi

Hiiriperhe vintillä ja rotanruumis seinässä - elämämme luontokappaleiden kanssa

Savusauna, raskaus ja häkämyrkytys: ainekset pahimpaan painajaiseeni

Hetkiä jolloin kaikki pysähtyy